Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Rozstrzygnięte][Rozstrzygnięte][Propozycja] Nowe Subforum FanArt-Poradniki

Wredna

Adobe Illustrator  

11 użytkowników zagłosowało

1. 1. Dodac nowe subforum?

• Tak
      9
    • Nie
      2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

DF_Adobe_Illustrator_logo-426x188.jpg

Witam,

chce zaproponować stworzenie nowego subforum w poradnikach FanArtu dotyczącego programu Adobe Illustrator.

Jest to program, który wśród osób dopiero zaczynających zabawę z grafiką bardzo mało popularny lub o prostu o nim nie słyszeli.

Mimo to Illustrator łączy w sobie wiele cech, które według mnie zafascynują zarówno tych, którzy w swoich upodobaniach mają tworzenie zwykłych form graficznych, jak i tych, którzy zafascynowani sa bardziej formą rysunkową np Digital painting. Co więcej, to właśnie w tym programie tworzy się (przynajmniej powinno) grafikę do wielu interfejsów, programów, stron internetowych etc, więc automatycznie jakoś powiązany jest z tematyka naszego forum.

Jest to program na tyle rozbudowany, że myślę, iż zasługuje na osobne subforum, a nie upchnięcie bezpośrednio w Poradnikach. Umożliwi to rozwinięcie naszego działu FanArt oraz zdobycie przez użytkowników nowych doświadczeń i wiedzy. Pracuje na tym programie prawie rok, więc jestem w stanie rozwinąć subforum i wesprzeć userów mpc w nauce.

Zapraszam do glosowania.

Opublikowano

Nie widziałem żeby ktoś robił prace w tym programie oprócz Ciebie. Szczerze? Mi się nie podoba ten program, lecz innym może się spodoba. Takie naciągnięte tak.

2ufgk6u.png

Opublikowano

Nie widziałem żeby ktoś robił prace w tym programie oprócz Ciebie. Szczerze? Mi się nie podoba ten program, lecz innym może się spodoba. Takie naciągnięte tak.

Mogą zacząć. Zwłaszcza, że jest wiele osób w FA, którzy rysują, a takie vectorowe rysunki są dużo warte. Dlaczego nie mieli by wykorzystać swojego talentu poprzez nauczenie się tego programu, a później kto wie, sprzedawanie w przyszłości swoich illustracji np na fotolia? Dlatego też napisałam:

Umożliwi to rozwinięcie naszego działu FanArt oraz zdobycie przez użytkowników nowych doświadczeń i wiedzy

Opublikowano

Mogą zacząć. Zwłaszcza, że jest wiele osób w FA, którzy rysują, a takie vectorowe rysunki są dużo warte. Dlaczego nie mieli by wykorzystać swojego talentu poprzez nauczenie się tego programu, a później kto wie, sprzedawanie w przyszłości swoich illustracji np na fotolia? Dlatego też napisałam:

Oczywiście, że mogą. Ale jak sama widzisz w dziale się wypowiada max 10 osób. Wątpię, że to przyciągnie, ale dobrze, że chociaż próbujesz jako jedyna.

2ufgk6u.png

Opublikowano

Ogółem według mnie w subforum "Poradniki" nie są potrzebne kolejne. Wystarczyłby prefix.

Nie znam programu niestety.

No ale, kolejne może by się przeprowadziło.

Naciągane tak.

QtiV6xY.gif

Opublikowano

Jestem na TAK aczkolwiek zauważmy, że do grafiki takiej jaką się uprawia TU na forum (co się oszukiwać mamy, sygnatur głównie :P) mało osób go używa.

Przydatny w takim razie byłby również dział cinema 4D ale to nie tutaj spamuje :P

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Nie ma ani jednego poradnika w fanart dotyczącego tego programu.

Więc czemu miałby od razu zostać wprowadzony osobne subforum? ...

Mam zamiar popracować trochę nad rozwinięciem FanArt, uporządkowaniu kilku rzeczy przede wszystkim poradników, więc może za jakiś czas moja decyzja będzie inna.

Na nie.

1363095337-U286162.png

Opublikowano

Mam zamiar popracować trochę nad rozwinięciem FanArt, uporządkowaniu kilku rzeczy przede wszystkim poradników, więc może za jakiś czas moja decyzja będzie inna.

Na nie.

j/w

Najpierw niech się jakieś niech pojawią.

76561198001815076.png
Opublikowano

Na nie.

Lubie Cie, ale wiesz, identyczne zdanie czytałam z ....miesiąc temu w innej mojej sugestii dotyczącej FA. Jak na razie nie widać efektów, byście w jakikolwiek sposób starali się zmodernizować ten dział, jak i przyciągnąć nowych użytkowników. Przykro mi to pisać, nie traktujcie tego, jako ataku w Waszą stronę, ale od momentu dojścia aktualnego składu FA, ten dział coraz bardziej podupada. Nie piszcie ciągle "myślimy", "mamy w planach" tylko działajcie! Coraz więcej faili, coraz mniejsza frekwencja. Wydaje mi się, że warto wreszcie poczynić jakieś działania, a doskonale wiem, że zdolne z Was ludziska i potraficie, tylko wystarczy chcieć i przede wszystkim poszerzać horyzonty, dawać userom coraz to nowsze pola do manewru, urozmaicać ten dział. Weźcie przede wszystkim pod uwagę, że to dział dla osób kreatywnych, pisarzy, grafików, muzyków, czy rysowników. Niech Wasza modernizacja skupia się nie tylko na poukładaniu tematów, czy dodaniu ślicznych prefixów, ew. uporządkowaniu działu. Takie działania mogą tylko sprawić, że dział będzie estetyczniejszy, ale nie oznacza, że będzie ciekawszy i bardziej przyciągał zwolenników tego typu tematyk.

Ok, rozumiem, nie ma poradników, więc po co od razu subforum. Postaram się to w najbliższym czasie zmienić. Mimo to, mam nadzieje, że to co tutaj napisałam da Wam inne spojrzenie na to, czym jest dział FanArt, kim Wy jesteście i co poza moderacją i segregowaniem tematów powinniście wziąć pod uwagę.

Opublikowano

Również na tak, niech wreszcie coś się w tym dziale dzieje, bo serio, zaczyna upadać.

Pamiętam jak Cristiano tam panował, było fajnie, może znowu powróci, byłoby świetnie.

Imo, trzeba pierw rozbudować dział, żeby wiara się znalazła.

tumblr_nrthjyZ6c31u4ug6zo1_500.gif
exMPC Media Team Lider || exMPC Graphic Team || exModerator || exMentor || VIP

Opublikowano

Lubie Cie, ale wiesz, identyczne zdanie czytałam z ....miesiąc temu w innej mojej sugestii dotyczącej FA. Jak na razie nie widać efektów, byście w jakikolwiek sposób starali się zmodernizować ten dział, jak i przyciągnąć nowych użytkowników. Przykro mi to pisać, nie traktujcie tego, jako ataku w Waszą stronę, ale od momentu dojścia aktualnego składu FA, ten dział coraz bardziej podupada. Nie piszcie ciągle "myślimy", "mamy w planach" tylko działajcie! Coraz więcej faili, coraz mniejsza frekwencja. Wydaje mi się, że warto wreszcie poczynić jakieś działania, a doskonale wiem, że zdolne z Was ludziska i potraficie, tylko wystarczy chcieć i przede wszystkim poszerzać horyzonty, dawać userom coraz to nowsze pola do manewru, urozmaicać ten dział. Weźcie przede wszystkim pod uwagę, że to dział dla osób kreatywnych, pisarzy, grafików, muzyków, czy rysowników. Niech Wasza modernizacja skupia się nie tylko na poukładaniu tematów, czy dodaniu ślicznych prefixów, ew. uporządkowaniu działu. Takie działania mogą tylko sprawić, że dział będzie estetyczniejszy, ale nie oznacza, że będzie ciekawszy i bardziej przyciągał zwolenników tego typu tematyk.

Ok, rozumiem, nie ma poradników, więc po co od razu subforum. Postaram się to w najbliższym czasie zmienić. Mimo to, mam nadzieje, że to co tutaj napisałam da Wam inne spojrzenie na to, czym jest dział FanArt, kim Wy jesteście i co poza moderacją i segregowaniem tematów powinniście wziąć pod uwagę.

FanArt zaczął upadać już jakiś czas temu, a teraz jeszcze bardziej spada w hierarchii tego forum - z tym się zgodzę. Zamiast się rozwijać i pracować w dziale, to jak na razie praca tam polega na karaniu nowych użytkowników, którzy odświeżają zlecenia na sygnatury o kilka minut za wcześnie. Bez hejtu. Jeżeli oni nie zaczną działać to nie wiem co będzie w FanArcie za 2 miesiące. Nie masz na to czasu, jednak znajdź sobie tą godzinę dziennie i wróć chociaż na stanowisko Moderatora, Wredna. :-) Co do sugestii, jestem na tak (nie można stać w miejscu!).

Opublikowano

Jeśli by musiało już być, jestem za tym by nie kierować tego w kierunku konkretnie tego programu > Ai. Tylko tak jak jest to zrobione z 3D, zamiast do programu 3DSMax lub Blender, jest 3D. Także tutaj by było Grafika wektorowa. Nikt inteligentny nie nawala od razu w Ai i nie każdy go ma, lecz jego dobre zamienniki - Inkscape i bardzo dobry Corel Draw.

9obpmnjr.png

Opublikowano

Również na tak, niech wreszcie coś się w tym dziale dzieje, bo serio, zaczyna upadać.

Pamiętam jak Cristiano tam panował, było fajnie, może znowu powróci, byłoby świetnie.

Imo, trzeba pierw rozbudować dział, żeby wiara się znalazła.

Serio...Wredna napisała, że FanArt upada i teraz każdy tak to widzi ? pokażcie mi jakiś wykres bo ja jakoś tego nie rozumiem.

Cristiano. nie powróci, wystarczy przeczytać zawartość w pasku ostrzeżeń, szczególnie jedno nadane przez kokosza. ( możesz znaleźć screen w jego aplikacji)

FanArt zaczął upadać już jakiś czas temu, a teraz jeszcze bardziej spada w hierarchii tego forum - z tym się zgodzę. Zamiast się rozwijać i pracować w dziale, to jak na razie praca tam polega na karaniu nowych użytkowników, którzy odświeżają zlecenia na sygnatury o kilka minut za wcześnie. Bez hejtu. Jeżeli oni nie zaczną działać to nie wiem co będzie w FanArcie za 2 miesiące. Nie masz na to czasu, jednak znajdź sobie tą godzinę dziennie i wróć chociaż na stanowisko Moderatora, Wredna. :-) Co do sugestii, jestem na tak (nie można stać w miejscu!).

Pokaż mi taki temat, w którym ktoś dostał ostrzeżenie za wczesny ref. o KILKA minut. (szczególnie nowi użytkownicy )

Nie masz na to czasu, jednak znajdź sobie tą godzinę dziennie i wróć chociaż na stanowisko Moderatora, Wredna. :-)

Wyczuwam tu takie lizusostwo, że masakra.....

Denerwuję mnie jak ktoś wytyka komuś błędy ( których nie ma ) a sam nie potrafi nic zrobić.

Tak jak napisałem wcześniej : w najbliższym czasie zostanie na razie uporządkowane forum (FanArt) po zakończeniu tego ArtTournament będziemy myśleć nad jakimiś nowymi pomysłami.

Nie jestem robotem, mam pracę i życie, którym muszę również się zająć.

Jeśli by musiało już być, jestem za tym by nie kierować tego w kierunku konkretnie tego programu > Ai. Tylko tak jak jest to zrobione z 3D, zamiast do programu 3DSMax lub Blender, jest 3D. Także tutaj by było Grafika wektorowa. Nikt inteligentny nie nawala od razu w Ai i nie każdy go ma, lecz jego dobre zamienniki - Inkscape i bardzo dobry Corel Draw.

Ta wersja jest bardziej realna, bo nie narzuca użytkownikom danego programu.

1363095337-U286162.png

Opublikowano

Nie założyłam sugestii po to, by się wykłócać, czy wytykać błędy. Staram się uzmysłowić, że dział wymaga poświęcenia większej ilości czasu, organizacji oraz nowości. Zaproponowałam AI z tego względu, że jest to program, który jest najczęściej używany wśród grafików i wydaje mi się, że jeżeli ktoś interesuje się tym na poważne, to będzie chciał poznać chociaż podstawy jego działania. Nawet Ci, którzy nie mają w planach przyszłości z grafiką, mogą się czegoś ciekawego i nowego nauczyć, a przecież to nic nie kosztuje. W żaden sposób nie ogranicza to działu i nie sprawia, że FanArt zostaje przypisany do programów firmy Adobe. Można również coś pomyśleć o np Corelu (mimo, że nikt w nim nie pracuje, a służy tylko do otwierania plików przez firmy poligraficzne), o Inkscape, czy multum innych programach. Można również zwrócić większa uwagę do Muzyki, dissów, czy chociażby takich form artystycznych, jak rysunek bo kilka stałych bywalców FA się tym zajmuje/interesuje.

Nie staram się Was nakłonić do tego, by w dziale były tematy, dotyczące tylko produktów Adobe + GIMP. To była tylko propozycja, którą chce, byście rozważyli. Nie będzie subforum, trudno, zadowolimy się głównym działem Poradniki. Bardziej mi zależy na tym, byście starali się rozwijać FA na wielu platformach, nie ograniczając się do jednej dziedziny/tematyki i nie skupiając się tylko na segregacji i estetyczności.

Opublikowano

Nie mam zamiaru dyskutować z wredną bo to jak grochem o ścianę wiec napisze krótko.

Jest wiele innych programów to dlaczego akurat ten by miał mieć swoje subforum ?

Będzie kilka poradników później kilka prac i koniec.

Jestem na Nie

1000093817-removebg-preview-1.png

Opublikowano

Nie mam zamiaru dyskutować z wredną bo to jak grochem o ścianę wiec napisze krótko.

Jest wiele innych programów to dlaczego akurat ten by miał mieć swoje subforum ?

Będzie kilka poradników później kilka prac i koniec.

Jestem na Nie

Gdybyś umiał czytać ze zrozumieniem, to spokojnie mógłbyś się ze mną dogadać ;-)

Przeczytaj mój poprzedni post, z niego dowiesz się naprawdę wielu ciekawych rzeczy, chociażby odnajdziesz informację odnośnie tego, dlaczego ten program, a nie inny ;-)

OK, widzę, że moja sugestia wprowadziła tutaj straszną atmosferę, a nie taki był cel. Temat zamykam, by uniknąć dalszych nieporozumień i niepotrzebnych słów. Poczekamy na tą całą modernizacje FA i jej skutki, po niej ewentualnie otworze i odświeżę moją propozycję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...